Toiviaiset

Suku Karjalan meren rantamilta

Toiviaisten suku on lähtökohdiltaan talonpoikainen. Ennen teollisen kauden alkamista Karjalassa -
suunnilleen ennen vuotta 1870 - Toiviaiset mainitaan asiakirjoissa talonpoikina aina silloin kun ammatti, arvo tai sääty on ilmoitettu. Heidät on merkitty isäntinä - lahjoitusmailla tietenkin lampuoteina - emäntinä ja torppareina, joskus renkeinä tai piikoina.

Vanhoista asiakirjoista tunnetaan 1500-luvulta porvari ja raatimies Antti Toiviainen Viipurista ja Juvan kirkkoherrana toiminut Olavi Antinpoika Toiviainen. Lisäksi asiakirjoista on löydettävissä muutama kauppias ja käsityöläinen 1600-1700-lukujen vaihteessa Käkisalmesta.

Näiden porvarien ja kirkkoherran lisäksi asiakirjat mainitsevat kahdesti myllärin ja kerran sepän ammatin, parissa tapauksessa on ammatiksi merkitty työmies ja sahamies ja vain kerran kalastaja.
Vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen joku Toiviainen on toiminut virkamiehenä tai maanviljelijä on ottanut sivuammatikseen kauppiaana tai liikemiehenä toimimisen. Ennen teollisen ajan alkua asiakirjat
eivät tunne Toiviaista esimerkiksi räätälinä, suutarina, puuseppänä tai nahkurina.

Etelä-Karjala

Jääskessä Saviniemen Jaakon ja Kuurmanpohjan Pietarin suvut.

Karjalankannas

Kivennavalla Kallaisten Antin suku
Pyhäjärvellä Kostermaan Söyringin suku
Ruokolahdella Käringin Yrjön suku ja
Terijoella Tyrisevän Aatamin suku

Laatokankarjala

Hiitolassa Valtolan Maunun suku
Jaakkimassa Merjän Matin, Oppolan Mikon ja Kostamojärven Matin suvut
Kurkijoella Saviin Antin suku
Parikkalassa Tyrjän Jaakon suku ja
Uukuniemellä Mensuvaaran Laurin ja Pentinniemen Reijon suvut.

Sukututkimuksessa käytettävien historiakirjojen valossa ei toistaiseksi ole voitu todistaa edellä lueteltujen Toiviaisten sukuhaarojen olevan sukua toisilleen.

Talvisodan syttyessä 30.11.1939 Suomessa eli noin 600 Toiviais-suvun nimenkantajaa. Heistä asui luovutetussa Karjalassa noin 430 henkeä. Vuosisataisen asuinpaikkansa menetti siis hieman yli 70 %
suvun jäsenistä. Ennen sotaa muualla asuneet suvun jäsenet voidaan kaikki osoittaa Karjalassa eläneisiin sukuhaaroihin kuuluneiksi (Martti Toiviainen).

Lähde: Toiviaiset - suku Karjalan meren rantamilta. Toiviaisten sukuseura 1998.

         

Viimeiset uutiset ja muutokset sivuilla

Kirjaudu

Vierailijat

© 2009-2018 by GPIUTMD